[影評]Logan – 不是英雄的英雄電影

近年美式英雄電影大行其道,成功模式大概都是新角色新能力+主角新武器+看似屈機的final boss+英雄們如何絕地返勝,當然少不免大美國主義(Deadpool還未看所以不清楚)。印象中比較有深度的已經要數到2008年Christopher Nolan執導的The Dark Knight了。而狼人系列來到最終章,亦脫離了主流路線,嘗試用凡人的角度去講一個英雄不再的故事。

首先片名叫Logan而不是Wolverine,便正正想表達主角並非英雄,只是普通人。電影評定為3級我認為是好事,起碼不用為了遷就小朋友而要politically correct,讓角色可以更貼地,試問你有看過會爆粗的Professor X嗎?

(劇透注意)電影花了大量著墨描繪Logan年老潦倒的細節,試圖讓觀眾感受到,英雄在能力退化了以後,其實和普通人沒有什麼分別,同樣地要為口奔馳(奇怪以前的X-men都不用打工賺錢),會生老病死,會厭世逃避。個人對於這個設定沒有意見,問題是節奏有點過慢,中段有悶場。

電影主線圍繞Logan和其biological女兒Laura,由初次見面Logan不太接受對方,慢慢地發展出親情,到最後全力保護她,本來是很好的idea,可惜編導捉錯用神,花了太多篇幅在Logan當平凡人的情節,令到Laura的部份舖排不足,未能牽動觀眾情緒。

正所謂睇戲唔好駁故,但由於有D位實在太兒戲,我忍唔住要爆:一開始,Pierce無端端比人扑暈左,比著我係Logan,仲唔即刻同佢分屍?竟然叫手無寸鐵既Caliban載走佢算數,果然奶野,如果晨早了斷左佢就唔洗咁多麻煩。博士個角色好似可有可冇,佢既最大用途就係臨尾解釋返點解mutants絕種,講完就一槍比Logan射瓜左(今次又會咁果斷)。明明係比人追捕,但一伙人竟然有心情去農夫屋企食飯過夜感受平民生活,結果就梗係比人追到啦。Ending班細路又係一樣,要等夠鐘先可以過境,然後比人捉晒。最後Pierce既下場好Harry Potter feel(其實Logan都唔好得幾多…)

總結Logan是一套寫實英雄電影,論場面不及其他同類電影墟冚,論劇情又不及The Dark Knight出色,有點兩頭唔到岸,令人失望。早知當初不應抱太大期望,只怪在智能手機時代電影App太方便了,人人也可以成為影評人,越寫得誇張越多人like,所以小弟買了個教訓,以後還是別太相信App入面的那些所謂影評了。

評分:☆☆(滿分5粒☆)

#Photos captured from Official Trailer

 


 

我的Facebook page:http://www.facebook.com/ShunDaddy
我的Instagram:http://www.instagram.com/shundady/
我的Blog:https://shundaddy.wordpress.com/

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s